dimanche 23 décembre 2012

Türk kahvesi


Türk kahvesi



Türk kahvesi 
 kültürümün ve hayatımın içinde olan bir içecektir. Yeri gelir eğlenmek için kullanılır, yeri gelir geçmişten ve gelecekten haberler verir. Ve yeri gelir maharet sergilenir üzerinde, evliliğe atılan ilk adımın vazgeçilmez unsurudur.
Hakkında şiirler yaşanmış şarkılar bestelenmiş, “Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane” denilen mucizevi içecektir.
Ehlikeyfin içmesini ve yapmasını bilmekle yükümlü olduğu iştir aslında. Sunulması bile alameti farikadır. Gümüş tepsilerde, dantelli işlemelerde eşsiz lezzet ikram edilir ki, sizi bambaşka bir dünyaya götürür




TÜRK KAHVESİNİN TARİHİ

Türk kahvesi içerdiği eşsiz lezzet kadar tarihi ile ünlüdür. 
İlk olarak Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın kahveyi bulduğu anlatılır kitaplarda. 
Bir dönem “Günah” diyerek yasaklansa da kültürümüz vazgeçilmezi olmuştur artık.
 İlk seri üretim ve satışı işe 18. yüzyıla uzanır.
 Hani şu sağda solda gördüğümüz belli bir isim vardır. Kurukahveci Mehmet Efendi..








KAHVENİN HAZIRLANIŞI
Kahve hazırlamak maharet ve bilgi ister. Herkes kahve hazırlar ama maharetini bilmeyenin yaptığı kahve insanda istenilen tadı bırakmaz. Her şeyden önce kahvenin taze olanı makbuldür. Az az ama bayatlamadan tüketmek makbuldür kahveyi. Kahve hazırlanırken birinci kural da budur işte.
Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır derler hani hep. İşte o hatırı sağlamak için hazırlanacak bir fincan kahve için, cezvenin içine 1 fincan su, tepeleme dolu bir kahve kaşığı kuru kahve konur. İsteğe bağlı olarak şeker de atılır.  Yeniden soğuk su eklenmek kaydı ile o muhteviyata ulaşılır.
Kahve hazırlarken dikkat edilecek bir diğer kural ise kısık ateşte yavaş yavaş pişmesidir. Köpüklenmeye başladığında az az üzerindeki köpüklerden alınır ve fincanlara pay edilir. Kahve kaynamaya başladığında ise yeniden ateş üzerinden alınır, çok az olmak üzere fincanlara yeniden pay edilir. Biraz daha ateşte tutulmak sureti ile servis yapılır.
Kahvenin lezzetlisi mangal ateşinde pişenidir. Kahve pişirmek için dahi bugün hala bakır işlemeli cezveler üretilir ki, fincanından cezvesine kadar kızlarımızın çeyiz sandıklarına bile girer.





:))






 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.